דתות ופילוסופיות

ליצירת קשר

מחקריו של פרופ' איתמר תיאודור עוסקים בדתות בהודו ובפילוסופיות הודיות בתת-היבשת ההודית ובבחינה השוואתית שלהן. מחקריו עוסקים בהינדואיזם ובהשוואות של דתות אסייתיות ליהדות. הוא חוקר ומנתח את הבהגווד גיטא כטקסט פילוסופי ובוחן את מבנהו של הבְּהָאגַוַטה פּוּרָאנַה, טקסט ימי־ביניימי מרכזי, ובכלל זה עוסק גם באסתטיקה הודית. נוסף על כך, הוא עוסק במחקריו בהגותו של מהאטמה גנדהי ובהגות גנדהיאנית מודרנית.

ד"ר סיון גורן-ארזוני חוקרת ספרות מקרלה הנמצאת בדרום-מערב הודו, ונחשבת לאחת מהמדינות המתקדמות ביותר במדינה. מחקרה של ד"ר גורן ארזוני עוסק בעיקר בשירה שנכתבה בין המאות ה-14 וה-18 בסנסקריט, השפה הקלאסית של הודו, שפת הדת, הפילוסופיה והמדע, במליאלם, השפה המדוברת בקרלה וב"אבני חן ואלמוגים", שפה ספרותית היברידית המשלבת בין שתי השפות הללו. בנוסף, מלמדת וחוקרת ד"ר גורן ארזוני נשים בספרות ההודית, פואטיקה הודית, ותרגום.

לקבלת מידע נוסף בנושא לימודים ומחקר דתות בהודו ופילוסופיה הודית בתוכנית ללימודי אסיה באוניברסיטת בר-אילן צרו קשר דרך עמוד צור קשר  ונחזור אליכם בהקדם.

(צילום: אלון לבקוביץ)

מידע נוסף

דתות בהודו, פילוסופיה בהודו ועוד...

דתות בהודו כמו גם פילוסופיות הודיות התפתחו יד ביד עם המורשת הרוחנית והאינטלקטואלית והחוכמה העתיקה בחצי היבשת. הודו היא כור היתוך של דתות ופילוסופיות שעיצבו ועודן מעצבות את המדינה. ההשפעה המתמשכת של דתות בהודו כמו הינדואיזם, בודהיזם, ג'ייניזם, סיקים ומסורות ילידיות אחרות על המרקם התרבותי, המבנה החברתי, על האמונות ואפילו על הפוליטיקה ניכרת היטב. ופילוסופיה הודית שהיא מגוונת ותוססת כמו הגיאוגרפיה ההודית ואנשיה, דוגמת: ואיששיקה, סאנקהיה, וֵדָאנְטַה, מיממסה, יוגה, ניאיה ועוד, חוקרת שאלות מטפיזיות מורכבות ומנחה בחיפוש אחר האמת ואחר משמעותם לחיים.

דתות בהודו 

הדתות בהודו הן רבות ומגוונות, כל דת עם האמונות, המנהגים והמטרות הרוחניות המיוחדות שלה, מספקת שדה עשיר למחקר ולניתוח. לימודי דתות בהודו מאפשרים להכיר מקרוב את כתבי הקודש של כל דת, להבין את הקשרים ההיסטוריים שבהן התפתחה ונשתמרה כל דת ולהעריך את ההשפעה של דתות בהודו על החברה ההודית בפרט ועל העולם בכלל.

הינדואיזם: כאשר מדברים על דתות בהודו יש להתחיל בהינדואיזם. זוהי אחת הדתות המרכזיות בהודו ומהעתיקות בעולם, שהתפתחה כבר בסביבות 1500 לפני הספירה. אין בה אמנם סמכות דתית אחת או מייסד אך היא מקיפה מגוון רחב של אמונות ופרקטיקות. כאשר רוב ההינדים מאמינים במושגים של דהרמה -  חובות מוסריות וקארמה – סיבה ותוצאה ופולחן אלוהיות כמו וישנו, ברהמה ושיווה.

בודהיזם: דת הודית מרכזית נוספת היא בודהיזם – המבוססת על משנתו של הבודהה סידהרתא גאוטמה, אשר חי במאה ה-6 לפנה"ס. דת הודית זו מניחה כהנחת יסוד את הסבל האנושי ומנחה כיצד להשתחרר ממנו ולהגיע לנירוונה. הבודהיזם כדת דהרמית אף היא רווחת בהודו, ומתמקדת בחוקי הטבע.

ג'ייניזם: דת דהרמית נוספת שנוסדה באותה המאה שבה נוסד הבודהיזם היא – הג'ייניזם. דת הודית זו אומצה על ידי בני המעמד הגבוה והשפיעה עמוקות גם על מהאטמה גנדי ופעילותו למען עצמאות הודו. דת הודית זו דוגלת באי-אלימות כלפי כל היצורים החיים, בסגפנות, בחתירה לאמת, בקארמה ובמעגל הלידה והמוות.

סיקיזם: דת הודית דומיננטית נוספת היא הסיקיזם, דת הודית דהרמית אף היא שמקורה בחבל פנג'ב הממוקם בין הודו לבין פקיסטן. סיקיזם התפתח בסוף המאה ה-16, הוא משלב בין הינדואיזם לבין איסלם ומבוסס על מורשתו של הגורו נאנק וממשיכיו. בשונה מדתות בהודו שציינו עד כה, סיקיזם היא דת מונותאיסטית, אך בדומה להרבה דתות בהודו גם היא דוגלת במרדף אחר גאולה והארה באמצעות מדיטציה.

דתות מונותיאיסטיות: עם דתות בהודו נמנות גם הדתות המונותאיסטיות כמו נצרות, יהדות ואיסלם. הנצרות היא הדת ה-3 בגודלה בהודו, ונפוצה מאוד בדרום הודו, באזור גואה וקרלה. היא הגיעה אל הודו עם הופעת תומאס הקדוש במאה ה-1 לספירה. דת האיסלם הגיעה להודו במאה ה-8 על ידי סוחרים ערבים ומאוחר יותר הופצה על ידי הכיבוש המוגולי, והיהדות הגיעה לחופי הודו עם הגעתם של סוחרים וגולים יהודים.

פילוסופיה הודית

לצד הדתות בהודו, התפתחה לה גם פילוסופיה עשירה וענפה. מחקר פילוסופיה הודית מאפשר לנתח ולהתעמק במרקם העשיר של מערכות המחשבה שעיצבו את הנוף התרבותי, החברתי והרוחני של הודו, כל אסכולה ונקודת מבטה הייחודית על העולם, כמו גם לבחון את תרומתה של הפילוסופיה ההודית למחשבה העולמית.

פילוסופיה הודית נחלקת לשש אסכולות (דרשנות), שכל אחת מהן מספקת פרספקטיבה ייחודית על המציאות ועל האמת. הפילוסופיה ההודית - ניאיה מדגישה הגיון ואנליזה ומספקת מתודולוגיה לחקירה פילוסופית ומסגרת לניהול ויכוחים. ואיששיקה היא אסכולה נטורליסטית בפילוסופיה ההודית, המציגה 7 קטגוריות של מציאות – מהות, פעילות, איכות, פרטיקולריות, כלליות, אי-קיום ואינהרנטיות. סאנקהיה היא פילוסופיה הודית דואליסטית הדוגלת בשתי מציאויות אולטימטיביות – תודעה וחומר. יוגה קובעת שהדרך להשגת שחרור היא באמצעות שליטה בגוף וגם בנפש. הפילוסופיה ההודית מיממסה מדגישה היבטים רוחניים של הוודות, הכתבים העתיקים, ומציגה את הדהרמה כצורת המציאות הגבוהה והנשגבת ביותר. ווֵדָאנְטַה היא אסכולת פילוסופיה הודית החוקרת את טבעו של ברהמן (המציאות האולטימטיבית), אטמאן (האני האינדיוודאולי) והיחסים ביניהם.

לקבלת מידע נוסף בנושא לימודים ומחקר דתות בהודו ופילוסופיה הודית בתוכנית ללימודי אסיה באוניברסיטת בר-אילן צרו קשר דרך  עמוד צור קשר  ונחזור אליכם בהקדם.