ללמוד על המיתולוגיה היפנית ויפן במסגרת תואר בלימודי אסיה בבר-אילן
המיתולוגיה היפנית עשירה בסיפורים אפיים, בכוחות טבע קדושים המכונים "קאמי", בדמויות אלוהיות, חלקן נערצות למרות שאינן בחיים ובהרפתקאות מופלאות. אך בד בבד המיתולוגיה היפנית משלבת גם תובנות, פילוסופיה והרהורים עמוקים על מהות הקיום, הטבע והחיים. אם אתם מוקסמים מהמיתולוגיה היפנית וההיסטוריה של יפן בפרט ומתרבות מזרח אסיה בכלל, כדאי לדעת שתכנית לימודי אסיה באוניברסיטת בר-אילן מציעה תואר אשר יפתח עבורכם צוהר לעולם מרתק של היסטוריה, תרבויות, שפות, פוליטיקה וכלכלה במדינות מזרח אסיה. לצד לימודי המיתולוגיה היפנית ותרבות יפן מאז ועד היום, תרכשו ידע אקדמי נרחב ומוצק שיצייד אתכם בכל מה שדרוש לקראת מפגשכם עם יפן ומדינות אסיה.
מבט על המיתולוגיה היפנית
מיתולוגיה יפנית – מסורות ואמונות:
בניגוד לדתות המוֹנוֹתֵאִיסטיות, המיתולוגיה היפנית היא רבת אלים, אלות, רוחות ויצורים קסומים, חלק מהם מתקיימים באתרים אגדיים המספרים על מקומות פנטסטיים כמו השמיים או העולם התחתון. אך בדומה ליהדות, הנצרות והאסלאם, מרבית הסיפורים במיתולוגיה היפנית נוגעים לבריאת העולם, לפעילויות אלוהיות ולמיתוסים המתארים דמויות, אירועים ומקומות היסטוריים.
המיתולוגיה היפנית היא אסופה של סיפורים שסופרו תחילה בעל פה ועברו מדור לדור, ולאחר מכן, בשנת 712 מכן, בהוראת הקיסר, לוקטו והועברו אל הכתב. המיתולוגיה היפנית עוסקת באלים, כתבים שונים, קיסרים, היווצרות איי יפן והמנהגים ההיסטוריים של העם היפני. למיתולוגיה היפנית יש היסטוריה ארוכה, בת יותר מ-2,000 שנים, והיא חלק אינטגרלי משתי מסורות דתיות עיקריות: שינטו, הדת הילידית, האותנטית והקדומה של יפן, והבודהיזם, שהתפתח בהודו והגיע ליפן דרך קוריאה וסין.
הגעתם לעמוד זה כי אתן ואתם כנראה מתעניינים במיתולוגיה יפנית וביפן. אם ברצונכם להעמיק את הידע על יפן במסגרת לימודי תואר ראשון רב תחומי בלימודי אסיה בבר-אילן, צרו עמנו קשר דרך עמוד צור קשר ואנו נחזור אליכם בהקדם.
השפעת המיתולוגיה היפנית על תרבות יפן
מיתולוגיה יפנית ובריאת העולם:
בריאת העולם במיתולוגיה היפנית מתחילה בכאוס, נעדר גבולות וצורה, ביקום שקט אך אפל. מקורו של מיתוס הבריאה הוא בספר הראשון אשר נכתב ביפן, בקוג'יקי (Kojiki), המתוארך במאה ה-8. אליבא מיתוס הבריאה היפני, לאחר עידנים רבים של כאוס, החלו חלקיקים קלילים ביותר לנוע וליצור את השמיים, ובהם הופיע שלושת האלים הראשונים – שלושת האלוהיות היוצרות. עם זאת, חלק מהחלקיקים נפלו מטה, התמצקו ויצרו מסה, שלימים הפכו לכדור הארץ. האלה איזאנמי ובן זוגה האל איזאנגי, יצרו את האדמה, ונקראו לרדת לארץ על מנת לשלוט בבריאה, וכך למעשה החלו החיים על פני כדור הארץ. כאשר מזרעם של אלים אלו נולדו האלים אשר יצרו את איי יפן.
מיתוס הבריאה טבוע בתרבות היפנית עד ליום זה; הוא מעניק לעם היפני הבנה טובה יותר של הקשר עם הטבע, עם העבר, והוא מסביר את סיפור מוצאם ונותן גושפנקא ותוקף לריבונותם באיים היפנים.
מיתוס הירח, השמש והרוח היפני מתרחש זמן קצר לאחר סיפור בריאת העולם. לאחר מותה של אלת הבריאה איזאמני, אשר נפטרה במהלך לידת אחד מילדיה, נותר בן זוגה, האל איזאנגי, מבולבל. הוא מחליט לצאת למסע לארץ המתים כדי להשיבה, ומגלה שהגיע מאוחר מדי וגופתה של איזנאמי כבר החלה נרקבת. עצוב הוא חוזר אל כדור הארץ, ובזמן זה, שהוקדש לטיהורו של איזאנגי, מופיעות אלוהיות חדשות: אמטראסו, בתו של איזאנגי היא אלת השמש במיתולוגיה היפנית, ונחשבת לאלה ראשית. צוקויומי, אל הירח, נולד מעינו הימנית של איזאנגי ואל הרוח (או אל הסערה) סוזאנו, נולד מהאף של אביו, איזאנגי.
מהמיתולוגיה יפנית נגזר היחס של התרבות היפנית למוות. שלא כמו בתרבות המערב, ביפן המוות נתפס כבלתי נמנע, טבעי והוא מלווה בטקסי היטהרות, הקשורים בקשר הדוק לתהליך הטיהור של האל איזאנגי.
כמו כן, על פי הקוג'יקי, מוצאה של שושלת קיסרי יפן הוא באלת השמש, אמטראסו. משכך הוא, קיסרי יפן נחשבו במשך שנים רבות לצאצאי האלים, ומשם הקיסרים היפנים שאבו את סמכותם המיתית בתרבות היפנית.
המיתוס של מוֹמוֹטָארוֹ (ילד האפרסק). על פי המיתולוגיה היפנית מומוטארו התגלה על ידי אישה מבוגרת וחשוכת ילדים בתוך אפרסק גדול, בזמן שזו כבסה את כביסתה וכביסת בעלה בנהר. הם מצאו אותו בתוך האפרסק רגע לפני שנגסו בו, והוא הסביר להם שהוא מתנה עבורם מהאלים. לאחר שהגיע לבגרות עזב מומוטארו את בית הוריו על מנת להילחם בחבורת שדים ומפלצות (להקת אוני), שנהגו לשדוד אדמות מחפים מפשע. מומוטארו וחבריו למסע (כלב, פסיון וקוף) הכריעו בסופו של דבר את האוני והשיבו את האדמות לבעליהם החוקיים.
גם המיתוס של הגיבור מומוטארו נוכח בתרבות היפנית, לאורך ההיסטוריה ובעת הנוכחית. נעשה בו שימוש לצרכי תעמולה כאשר תיארו אותו כחייל בצבא הקיסר היפני בעת מלחמת סין יפן הראשונה, בזמן מלחמת רוסיה יפן ובעת מלחמת העולם השנייה, ודמותו של מומוטארו אף מהווה השראה למשחקי וידאו מודרניים ולסדרות יפניות עכשוויות.
נראה, אפוא, כי המיתולוגיה היפנית, על אף היותה עתיקת יומין, עודנה שזורה בתרבות היפנית העכשווית. אז אם אתם רוצים להעמיק את הידע שלכם בתרבות יפן, במיתולוגיה יפנית, ללמוד את רזי השפה דרך לימודי יפנית, להכיר מקרוב את ההיסטוריה של יפן, את יפן המודרנית וכלכלתה המפותחת וכן ללמוד על מדינות מזרח אסיה, לימודים במגמת אסיה באוניברסיטת בר-אילן, הם המסלול המיטבי עבורכם.
הגעתם לעמוד זה כי אתם ואתן כנראה מתעניינים במיתולוגיה יפנית וביפן. אם ברצונכם להעמיק את הידע על יפן במסגרת לימודי תואר ראשון בלימודי אסיה בבר-אילן, צרו עמנו קשר דרך עמוד צור קשר ואנו נחזור אליכם בהקדם.