להבין את הדאואיזם: לאן מובילה "הדרך" של הפילוסופיה הסינית?
ללמוד על דאואיזם
אם אתם חשים הרמוניה עם הטבע, אם אתן צועדות יד ביד עם שינויים או אירועים בלתי צפויים, או אם מושגים כדוגמת יין-יאנג (המתאר את הדינמיקה בין צמיחה לדעיכה), או וו-ווי (המתאר את השאיפה לפעול ביחד עם הדאו ולא כנגדו) נותנים לכם השראה יומיומית, אזיי ייתכן שכבר התוודאתם מבלי לדעת, לחלק מעקרונות הדאואיזם.
הדאואיזם הוא אחת ממערכות ההגות העתיקות והעמוקות ביותר שצמחו בסין. לא מדובר בפילוסופיה מופשטת, אלא בדרך חיים של ממש, שנגעה לאורך ההיסטוריה בתחומים כמו דת, רפואה, אומנויות לחימה, אסתטיקה ואפילו פוליטיקה. הפילוסופיה הדאואיסטית עוסקת בקיום האנושי, במקומנו בעולם וביכולת שלנו לחיות באיזון – גם עם עצמנו וגם עם הסביבה.
מה עומד בבסיס הגישה הזאת? כיצד היא מתורגמת בחיי היומיום? ואיך אפשר ללמוד עליה באופן שיטתי באקדמיה?
במחלקה ללימודי אסיה באוניברסיטת בר־אילן תוכלו לצאת למסע מרתק בעקבות עקרונות הדאואיזם, לקרוא את הטקסטים המרכזיים, וללמוד כיצד רעיונות בני אלפי שנים ממשיכים להשפיע – גם בעידן של טכנולוגיה מואצת וחיים דינמיים.
מתעניינים בדאואיזם? – תוכלו ללמוד על דאו ועל דאואיזם במסגרת תואר ראשון במחלקה ללימודי אסיה באוניברסיטת בר-אילן. צרו עימנו קשר דרך עמוד צור קשר באתר, ואנו נשוב אליכם בהקדם.

אז מה זה בעצם דאו?
בלב הדאואיזם נמצא מושג הדאו (道) – שפירושו המילולי הוא "הדרך". אך לא מדובר בדרך גשמית או ברורה, אלא בעיקרון קיומי עמוק ומסתורי. הדאו הוא הכוח הבלתי נראה שמניע את כל מה שקיים – מהתנועה של כוכבים ועד נשימתו של ילד. הוא לא ניתן לתפיסה מלאה, לא נתון להגדרה מוחלטת – אך אפשר להרגיש אותו, להקשיב לו, וללכת אתו.
בדאואיזם, האדם לא נדרש "לשלוט בגורלו" אלא להבין את זרימתו של הדאו ולפעול בהרמוניה אתו. זהו העיקרון של אי עשייה מכוונת – פעולה מתוך הרפיה, לא מתוך מאבק. ככל שנפסיק להתעקש, להתנגד או לאחוז, כך נוכל לפעול בחוכמה, בגמישות ובשקט פנימי. הרעיון הזה אינו ביטוי לפסיביות אלא להפך – הוא מגלם סוג של פעילות טבעית, נקייה מהתנגדות.
דאואיזם: מסע שהתחיל בטבע, ונוגע בכל תחומי החיים
הדאואיזם נולד בתקופה סוערת בתולדות סין – המאה הרביעית לפנה"ס – והיווה תגובה פילוסופית לאי־הסדר הפוליטי והחברתי של התקופה. ההוגה לאו דזה, מחבר "דאו דה ג’ינג",פרש מהחברה וחיפש אמת בטבע. בכתיבתו הוא קרא לפשטות, קבלה עצמית, ושיבה לערכים בסיסיים – מתוך תפיסה שההרמוניה כבר קיימת, וצריך רק לגלות אותה מחדש.
לאו דזה למעשה התחיל את המסע. אחריו הגיע ג'ואנג דזה, שכתב טקסטים עשירים בדימויים וסיפורים. הוא הביא קול ייחודי לדאואיזם, אשר שילב הומור, פרדוקסים ורוח חופשית. כתביו מזמינים את הקוראים להשתחרר מתפיסות נוקשות ולראות את המציאות בעיניים חדשות – לא כמאבק מתמיד, אלא כזרימה עדינה ומורכבת.
עם השנים, הדאואיזם התמסד והפך גם לזרם דתי: נבנו מקדשים, התפתחו ריטואלים וטקסים. כל אלה עסקו בריפוי, איזון אנרגטי, חיבור בין גוף לנפש ולעיתים גם שאיפה לחיי נצח.
השפעות הדאואיזם שניכרות עד היום
הדאואיזם, דרך מושג הדאו, השפיע כמעט על כל תחום בתרבות הסינית – והוא ממשיך לעשות זאת גם היום.
בין אם מדובר ברפואה הסינית המסורתית,בצ’י קונג, בטאי צ’י, בעיצוב גנים סיניים או ביצירות אמנות וקליגרפיה – כולם מבטאים את עקרונות הזרימה, האיזון והפשטות.
היום, הדאואיזם אינו רק חלק מהמורשת הסינית, כי אם גם מקור השראה לרבים בעולם המערבי שמחפשים דרכים להפחתת לחץ ודאגה, להעמקת המודעות העצמית ולחיים בהרמוניה. גישה זאת אם כן, מציעה לנו כלים שעשויים לסייע לנו בתקופות מאתגרות בחיים.
ללמוד דאואיזם באקדמיה – הזדמנות לשנות את נקודת המבט
בלימודי דאואיזם באקדמיה לא עוסקים רק בטקסטים עתיקים – אלא גם בשאלות עכשוויות. איך הדאו משתלב בתרבות הפופולרית הסינית? איך הדאואיזם עיצב את המחשבה האקולוגית של סין? ומה הקשר בין דאואיזם למדיטציה עכשווית?
כדי להבין את ההשפעה הרחבה של הדאואיזם לאורך ההיסטוריה ועד ימינו, נדרש מבט בין-תחומי המחבר בין פילוסופיה, תרבות, חברה ורוח. את השילוב הזה מציעה המחלקה ללימודי אסיה באוניברסיטת בר־אילן –קורסים הנלמדים בתוכנית משלבים בין קריאה ביקורתית, תרגום טקסטים, דיונים רב-תחומיים והתנסות בהקשרים רוחניים ותרבותיים מגוונים.
מסלול זה מתאים גם לאוהבי פילוסופיה, גם לסקרנים המתעניינים בתרבות סין, וגם למי שמחפשים השראה לחשיבה חדשה – מקצועית ואישית.
הדאואיזם כמצפן עכשווי
החיים המודרניים מלאים באתגרים, החלטות, דילמות ומרוץ תמידי. הדאואיזם, לעומת זאת, מציע לנו לעצור, לנשום, להקשיב – ולהיזכר שהדרך כבר כאן.
הדאו אינו הבטחה לפתרון מידי, אלא הצעה לדרך – כזאת המבוססת על הרמוניה, חיבור ופשטות. האוחזים בפילוסופיה הדאואיסטית כדרך חיים, מוצאים כי יש בה תבונה מדויקת שהיא תשובה לשאלות רבות.
במחלקה ללימודי אסיה באוניברסיטת בר־אילן, תוכלו להעמיק ברעיונות הדאואיזם לעומקם – לא רק כתיאוריה, אלא גם כשפה תרבותית, רוחנית וחווייתית.
באמצעות שילוב בין טקסטים קלאסיים, פרשנות מודרנית והקשרים בין-תחומיים, הלימודים מציעים כלים לחשיבה חדשה – על סין, על העולם, ועל עצמנו.