מרכז דנגור

מרכז דנגור, הפועל מתוך הפקולטה למדעי הרוח של אוניברסיטת בר-אילן, מטפח דיאלוג והבנה בשיתוף עם אוניברסיטאות ברחבי העולם, כבר קרוב לשני עשורים. הדגש במרכז הוא על תחומי הרוח (ספרות, אמנות, שפות, מוזיקה, חקר הדתות ופילוסופיה), המהווים כלים אינסטרומנטליים למיגור בורות, לגשר על דעות קדומות וכמובן, כאמצעי לדיאלוג בין-תרבותי.

פעילויות המרכז מתמקדת בשלושה תחומי דעת ועיסוק עיקריים: ההיסטוריה של הרעיונות, תרבות כדיפלומטיה ולימודי תרבות עכשוויים. במהלך העשור הראשון לפעילותינו, הצבנו לעצמינו למטרה: לטפח הבנה הדדית באמצעות חקר היסודות המשותפים לשלוש הדתות המונותיאיסטיות: יהדות, נצרות ואסלאם. בהדרגה, התוכנית הרחיבה את מטרותיה והוסיפה עליה גם חקירה רחבה יותר של דתות, אמונות ומסורות מזרח אסייתיות.


על-מנת לקדם ולקיים דיאלוג רב-תרבותי, הרחבנו את פעילותינו למזרח אסיה, ובאופן מיוחד אנחנו פעילים בסין, בהודו, ביפן, בקוריאה, ועד כמה שהחוק מאפשר, במדינות דרום-מזרח אסיה, ובמדינות בלקן: בבולגריה, ביוון, ובצפון מקדוניה. ההתרחבות כוללת: הסכמים אקדמיים עם אוניברסיטאות ומרכזי מחקר, חילופי חוקרים וסטודנטים, ארגון סדנאות משותפות, ליווי משלחות חינוכיות, קיום סדנאות קיץ, וכן, הכשרת מורים בלימודי ישראל ובהוראת השפה העברית.

בעקבות הסכמי אברהם, מרכז דנגור יוביל בשנים הקרובות פרויקט דגל חדש; ספרייה דיגיטלית של תרגום ארון הספרים היהודי והישראלי לשפה הערבית. הספרייה מופצת ברחבי העולם הערבי, ותשמש בסיס לימי עיון, לסדנאות ולהשתלמויות לימודיות.

בראש מרכז דנגור עומדת ד"ר דניאלה גורביץ', מיום הקמתו בשנת 2008. ד"ר גורביץ' מילאה תפקידים ניהוליים ואקדמיים מגוונים באוניברסיטת בר-אילן; הייתה חברה בצוות ההקמה של המל"ג שיסד את היחסים האקדמיים ישראל-סין, ניהלה קרוב לעשרים שנה את החוג הרב-תחומי במדעי הרוח והקימה, בין היתר, את התוכנית ללימודי אסיה, הנמצאת בהליכים מתקדמים להפוך למחלקה עצמאית בפקולטה.