מה זה מאנגה? - על אמנות הקומיקס היפני - מגמת אסיה אוניברסיטת בר-אילן

מאנגה ( ) ידועה כאמנות קומיקס יפנית והיא מהווה סמל לעוצמתה הרכה של יפן. יחד עם זאת, חשוב לציין כי עבור היפנים עצמם המונח "מאנגה" משמש לתיאור כל יצירה קומיקסאית באשר היא, יהא זה קומיקס המגיע ממדינות ארצות הברית או יהא זה קומיקס המגיע ממדינות אסיה. ואכן, יצירות קומיקס הופקו בכל רחבי העולם זמן רב לפני שהתוודענו למאנגה. למעשה ממחצית המאה העשרים ועד כמעט לסופה, הקומיקס האמריקני שלט בכיפה, ולחוברות קומיקס, פוסטרים וקלפים של גיבורי-על כמו סופרמן וספיידרמן הייתה נוכחות גבוהה ובולטת בחדרי הילדים ובני הנוער בשנים אלו. אולם, מאז שנות ה-90 של המאה העשרים, תור הזהב של הקומיקס האמריקני דעך, ההגמוניה התחלפה ואת מקומה כבשה אמנות הקומיקס היפנית. נכון להיום, מאנגה היא מושג הנישא בפי כל. קומיקס יפני מעורר עניין והתרגשות בקרב ילדים, בני נוער וגם בקרב מבוגרים בכל רחבי העולם והוא אף נכנס לקטלוגים של בתי מכירות פומביות יוקרתיות ונמכר במחירים גבוהים מאוד, למי שידו משגת.

מאפייני מאנגה יפנית

דמויות מאנגה מאופיינות בעורן הלבן והבהיר ובעיניים גדולות ואקספרסיביות, המביאות לידי ביטוי קשת רחבה של רגשות. השיער של דמויות מאנגה הוא ססגוני, צבוע בצבעים חזקים כמו ורוד, סגול וכחול, הוא מאפשר לנו להבחין בין דמויות המאנגה השונות והוא מעוצב בסגנונות בלתי שגרתיים כמו למשל קוצים גדולים. לפעולות ולמחשבות של דמויות מאנגה נלווים צלילים ייחודיים ואמנות קומיקס יפנית נקראת מימין לשמאל, בדומה לכתיבה היפנית המסורתית.

מאנגה מכסה מגוון רחב של נושאים, ביניהם: הרפתקאות, קומדיה, ספורט, אימה, פעולה, מדע בדיוני ועוד. בנוסףמאנגה מתארת היבטים של התרבות והחברה היפנית שלא ניתן לראות בסוגי אמנות אחרים. כך למשל נושאים כמו רומנטיקה והבעה של רגשות, שאינם נידונים בחברה היפנית בשגרה, מופיעים בסדרות מאנגה ויוצרים שיח. ואכן, יש לא מעט אמני קומיקס יפני אשר משתמשים במאנגה כדי להאיר, להטיל ספק, לעורר דיון ולהעלות למודעות נושאים  בלתי מדוברים בחברה ובתרבות היפנית.

אמנות קומיקס יפנית נחשבת לחלק גדול מאוד מתעשיית ההוצאה לאור ביפן, וכאשר מטיילים ביפן - ניתן לראות מאנגה בכל מקום; אנשים קוראים קומיקס יפני בשעות העומס ברכבות, בחדרי המתנה של רופאים, מטפלים ונותני שירותים, מאנגה נמצאת בחנויות ספרים, בחנויות נוחות ובחנויות מאנגה ייעודיות ויש מספר רב של מוזיאוני מאנגה ברחבי יפן.

סדרות מאנגה רבות זכו לפופולריות רבה תודות להתאמתם לאנימה, אמנות האנימציה, ולמעשה חלק גדול מיצירות אנימה התחילו דרכן כקומיקס יפני. יש קומיקס יפני המפורסם על בסיס יומי, כזה המפורסם על בסיס שבועי, יש סדרות מאנגה המפורסמות על בסיס חודשי ויש נוכחות בולטות וקבועה לאמנות קומיקס יפנית גם בעיתונות היומית הארצית.

כותרי מאנגה המפורסמים ביותר כוללים בין היתר את אסטרו-בוי מבית הקריקטוריסט המפורסם אוסמו טזוקה, אשר פורסם לראשונה ב-1952, את דורימון מאת צמד הקומיקסאים פוג'יקו פוג'יו שראה אור ב-1969 ואת דרגון בול זי, שנוצר על ידי אמן המאנגה אקירה טוריאמה, וראה אור לראשונה ב-1984.

הגעתם לעמוד זה כי אתן ואתם כנראה מתעניינים במאנגה וביפן. אם ברצונכם להעמיק את הידע על יפן במסגרת לימודי תואר ראשון רב תחומי במגמת אסיה בבר-אילן, צרו עמנו קשר דרך עמוד צור קשר ואני נחזור אליכם בהקדם

 

יש מאנגה עבור כל אחד ואחת

קומיקס יפני נחשב לפופולרי מאוד בקרב ילדים ובני נוער, אולם הוא אינו אהוד אך ורק על ידי צעירים. הוא מאומץ בחום גם על ידי האוכלוסייה הבוגרת ויש למאנגה מעריצים נלהבים מכל קשת הגילים. נהוג לומר כי יש מאנגה לכולם, והסיבה לכך טמונה בעובדה שיצירות מאנגה עוסקות במגוון נושאים, חלקם מדברים לליבם של צעירים כמו קומיקס יפני בנושא הרפתקאות, גיבורי-על, מדע בידיוני ופנטזיה, התבגרות ועוד, וחלקם דנים בנושאים המעניינים מבוגרים יותר, כמו למשל מאנגה פוליטית, מאנגה חינוכית, מאנגה המתרכזת ברוצחים, קומיקס יפני אפל, מאנגה בעלת אמירה חברתית ועוד.

דוגמאות לסוגי מאנגה:

  • שׁוֹנֶן – בקטגוריה זו ניתן לציין קומיקס יפני דוגמת מתקפת הטיטאנים ודרגון בול זי. שונן מיועד לצעירים ולבני נוער בגילי 12-18 והוא מתרכז ברובוטים, גיבורים בעלי כוחות-על ולחימה.
  • שוג'ו - בקטגוריה זו ניתן למנות קומיקס יפני דוגמת סאקורה לוכדת הקלפים, גליטר פורס, יושי הנסיכה הקסומה ועוד. שוג'ו מיועד לבנות נוער צעירות, הגיבורות של קומיקס יפני זה הן בנות, והנושאים המרכזיים בהם נסבים סביב רגשות, אהבה, פנטזיה ורומנטיקה.

יש גם מאנגה למבוגרים יותר, כמו תתי-הז'אנרים סייג'ין או רדיסו. קומיקס יפני כגון מאנגה סווירי, עוסק בבילוש ופענוח רצח, מאנגה ג'ידאימונו, מתרכזת בהיסטוריה, ויש אפילו קומיקס יפני ארוטי למבוגרים בלבד.

ההיסטוריה של הקומיקס היפני ומקומה של המאנגה בתרבות היפנית

מאנגה נחשבת לאחת מצורות הבידור הפופולריות ביותר ביפן והיא זוכה להצלחה פנומנלית ביפן וגם מחוצה לה. העובדה שהמכירות השנתיות של כותרי מאנגה מהוות כ-40% מכלל הפרסומים ביפן היא ללא ספק ההוכחה להיקף ולמגוון הקהלים שצורכים קומיקס יפני. ואכן, אמנות קומיקס יפנית היא כלי רב עוצמה בתת-התרבות של בני הנוער ומשמשת אמצעי בידורי אך גם כסוכן תרבותי משמעותי.

מבחינה היסטורית, המקור היפני הקדום למאנגה הן מגילות שהופיעו במאה ה-12, בתקופת נארה, וכללו ציורים רבים ומעט מאוד מלל. מאוחר יותר, בין השנים 1603-1868, בזמן תקופת אדו, החלו להופיע תגליפי עץ ללא כל טקסט.

Kitazawa Yasuji או בשם העת שלו Kitazawa Rakuten  (1955-1876) נחשב לאבי אמני המאנגה ביפן. הוא צייר יצירות קומיקס רבות בראשית 1900, הוא הראשון שהשתמש במונח מאנגה במובנו המודרני, ועבודתו היוותה השראה לאמני קומיקס יפני ולאנימטורים צעירים רבים.

מאנגה כפי שאנחנו מכירים אותה כיום התפתחה החל מהמחצית השנייה של המאה העשרים, בשנים שלאחר מלחמת העולם השנייה. אז, בשנות ה-60, החל שיווק רחב יותר של מגזינים בהם שולב קומיקס יפני. קומיקסאים מוכשרים כמו אוסמו טזוקה (המכונה בקריצה הוולט דיסני של יפן) שיצר קלאסיות כמו אסטרו בוי ואת קימבה האריה הלבן, ואמני מאנגה דוגמת טטסויה צ׳יבה ושוטארו אישינומורי תרמו מאוד להפצה ההמונית של הקומיקס היפני ורבות מיצירותיהם נותרו קלאסיקות עד לימינו אנו.

בשנות ה-80 של המאה ועשרים אמנות קומיקס יפנית הפכה פופולרית עוד יותר, והחלה לחצות את גבולות יפן. בתקופה זו שימשה המאנגה ביפן ככלי להדרכה וחינוך. אחת הדוגמאות המובהקות לכך היא יצירתו של שוטארו אישינומורי, Japan Inc, מאנגה המציגה מבוא לכלכלה היפנית. בנוסף פורסמו יצירות קומיקס יפני בנושאים חינוכיים כמו: נימוסים, מחשבים, בעיות משפטיות, השקעות, פילוסופיה, פיזיקה, היסטוריה וגם פוליטיקה.

מאז ועד היום יצירות קומיקס יפני מביאות מגוון רחב של רגשות, מעודדות מידות טובות, מעלות לתודעה נושאים כמו התמדה, עבודה קשה, מסירות, מטפלות בסוגיות חברתיות כמו אהבה נכזבת, גבריות, הכחשה וביקורת עצמית, ואמני מאנגה זוכים למעמד של סלבריטאים. הם אורחים קבועים בתוכניות אירוח יפניות, משמשים חברי פאנל, פרשנים ומנחים ונתפסים על ידי הציבור הרחב ביפן כמודל לחיקוי.

ללמוד על מאנגה ותרבות ביפן במסגרת תואר ראשון רב תחומי במגמת אסיה

אם אתם או אתן מתעניינים במאנגה ואמנות קומיקס יפנית וסקרנים לגבי התרבות היפנית, אז כדאי לדעת שמגמת לימודי אסיה בתכנית הרב-תחומי במדעי הרוח באוניברסיטת בר-אילן מציעה תואר המתמקד במדינות דרום מזרח אסיה וסביבתה. תוכנית הלימודים במגמת אסיה היא עדכנית, מגוונת ועשירה, ובמהלך הלימודים נלמד בין השאר על ההיסטוריה של יפן, תרבות יפן וסין,  סין והודו, כלכלת סין, חברה, אמנות, פוליטיקה, ודתות במדינות השונות.

הגעתם לעמוד זה כי אתן ואתם כנראה מתעניינים במאנגה וביפן. אם ברצונכם להעמיק את הידע על יפן במסגרת לימודי תואר ראשון רב תחומי במגמת אסיה בבר-אילן, צרו עמנו קשר דרך עמוד צור קשר ואני נחזור אליכם בהקדם