דרום־מזרח אסיה

דרום־מזרח אסיה הוא אחד האזורים המגוונים והדינמיים בעולם מבחינה פוליטית, כלכלית, אתנית, לשונית ודתית. השפעות תרבותיות, דתיות, טכנולוגיות וחקלאיות מסין, הודו, חצי־האי ערב, אירופה ואמריקה הספרדית התנקזו כולן לצומת דרכים גלובלי זה. באזור זה 11 מדינות, ובהן תאילנד, סינגפור, ויאטנם, אינדונזיה ואחרות.

השפעתו של האזור על חיינו כאן, בקצה מערב אסיה – כציר שבו עוברים, כבר אלפיים שנה ויותר, אנשים, רעיונות, גנים, מחלות, אידאולוגיות, דתות, סחורות ואנרגיה – רבה יותר ממה שאנו רגילים לחשוב.

במחקר ובהוראה בשטח זה, עוסק ד"ר רן שאולי בקשרים שבין העידן הטרום־קולוניאלי בדרום־מזרח אסיה להשתלטות הקולוניאלית על האזור ובדרכים שבהן חלקים מהסדר הקולוניאלי נשתמרו גם היום – בעידן המדינות העצמאיות – ביחסי רוב ומיעוט, בהגירה, בחקלאות ובצריכת מזון, בלאומיות ובאלימות הפוליטית.

לפרטים נוספים בנושא מחקר דרום מזרח אסיה במסגרת התוכנית ללימודי אסיה באוניברסיטת בר-אילן ניתן לפנות אלינו דרך עמוד  צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם.

(תצלום: מיכל זלצר־לביד)

מידע נוסף

ד"ר רן שאולי הוא מחבר הספר:

Why Do Chinese Forget - Remembering and Forgetting Massacres of Chinese in Malaysia, Singapore and Beyond. Ithaca, NY: Cornell University Press. [Book manuscript accepted for peer review by executive editor, 2012. Revised and expanded 2014.].

בין הקורסים בנושא דרום מזרח אסיה אשר ד"ר שאולי מלמד ניתן למנות את הבאים: מבוא להיסטוריה ולפוליטיקה של דרום מזרח אסיה, זיכרון קולקטיבי באסיה, הפוליטיקה של מזרח אסיה, הגירה ותפוצות באסיה, חברה ופוליטיקה בסין, סין ותפוצותיה ותפוצות סיניות ויהודיות.

לחקור את דרום מזרח אסיה

אזור דרום מזרח אסיה מתהדר בהיסטוריה עשירה. מהאימפריה הקְמֶרית באזור אנגקור בקמבודיה, אזור הנחשב למתחם העירוני הגדול בעולם במשך מאות שנים, ועד טכנולוגיות המים המורכבות של סריביג'איה, האימפריה הבודהיסטית שהתבססה באי סומטרה שבאינדונזיה של ימינו - מדינות דרום מזרח אסיה השאירו מורשת אדירה.

מדינות דרום מזרח אסיה - עושר של עמים ותרבויות

מחקר מדינות דרום מזרח אסיה פותח צוהר לעולם שופע ומגוון של מנהגים, אומנויות, קבוצות אתניות, ארכיטקטורה מרהיבה, מסורות ילידיות, נתיבי מסחר, פרקטיקות דתיות (החל מהמסורות הבודהיסטיות של תאילנד ועד למורשת האסלאמית של אינדונזיה) כמו גם לפסיפס פוליטי (מסוציאליזם בלאוס ודמוקרטיה נשיאותית באינדונזיה דרך משטר צבאי במיאנמר, מונרכיה פדרלית במלזיה ומונרכיה חוקתית בקמבודיה ועד סולטנות איסלמית) ומאפשר ללמוד, להעמיק ולהכיר מקרוב מגוון עשיר זה.

דרום מזרח אסיה - צומת דרכים בעל חשיבות גלובלית

חקר מדינות דרום מזרח אסיה מטפח הבנה וגם הערכה לתרבות השונה בתכלית מזו שלנו, כאן במערב, והוא מאפשר להפנות זרקור לאזור עתיר תהפוכות וניגודים. אזור שבו נמצאת מדינה עשירה כמו סינגפור אך גם מדינות עניות כמו לאוס וקמבודיה. אזור שנמצא בעשורים האחרונים בתנופה של צמיחה כלכלית מהירה ושזורות בו כלכלות מתעוררות שבד בבד ממשיך להתמודד גם עם תופעות של עוני, זכויות אדם, צדק חברתי ואתגרים חקלאיים ואקולוגיים, הנלווים לשינויים האקלים.

לאזור דרום מזרח אסיה יש גם חשיבות גיאופוליטית גלובלית עצומה. הוא נמצא בצומת דרכים אסטרטגי של נתיבי סחר ימיים עולמיים, מה שהופך את האזור למוקד לשיתופי פעולה וחילופי תרבויות אך גם למוקד ליריבויות גיאופוליטיות. כך שמחקר והכרות עם אזור דרום מזרח אסיה חיוני אפוא להבנת היחסים הבינלאומיים העכשוויים, תפיסת הביטחון ומגמות כלכליות בינלאומיות.

לפרטים נוספים בנושא מחקר דרום מזרח אסיה במסגרת התוכנית ללימודי אסיה באוניברסיטת בר-אילן ניתן לפנות אלינו דרך עמוד  צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם.